Yabancılar İçin Ehliyet

Yabancılar İçin Ehliyet
7,951

Türkiye Cumhuriyeti Devleti; coğrafi güzellikleri ve tarihi yapılarıyla milyonlarca yabancı vatandaşın tatilini yaptığı, gezi düzenlediği ve belli şartları sağlamaları halinde Türk vatandaşlığı alarak yerleşebilme fırsatı elde ettikleri nadide bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde 81 il ve ilçelerine ulaşabilmek için modern otobanlar ve yollar yapılmakla birlikte her yıl ulaşım ağı güçlendirilerek yeni yollar yapılmaya devam edilmektedir.

Ülkemize gelen yabancı ülke vatandaşları, kendi ülkelerinde sahip oldukları ehliyetler ile belirli bir süre dâhilinde ülkemizde araç kullanarak istedikleri bölgelere ve illere geçiş yapabilirler. Ancak kanunlarla sınırları belirlenen süreler bittikten sonra yabancı ülke vatandaşlarının sahip olduğu ehliyet, hükümsüz kalır. Bu nedenle belirtilen süreden daha fazla Türkiye’de kalacaklarsa, sürücü belgelerini Türkiye'de verilen sürücü belgeleri ile değiştirmeleri zorunludur. Bu açıdan yabancı ülke vatandaşlarının ehliyetlerini kullanabilmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti sürücü belgesi alabilmeleri için bazı resmi prosedürleri yerine getirmeleri gerekir. Kuruluşumuz, yabancı dil bilen personelimizle 7/24 saat profesyonel hizmet sunuyoruz.

Yabancı ülke vatandaşları, vize şartlarını yerine getirdikten sonra altı ay süreyle sınırlı olmak üzere Türkiye'de kaldıkları bu süre boyunca kendi ülkelerinde aldıkları geçerli sürücü belgeleri ile Türkiye’de motorlu taşıt kullanabilirler. Sahip olunan yabancı sürücü belgesi üzerinde kişiye ait fotoğraf yoksa, uluslararası sürücü belgesi veya izni (IDL/P) taşıması zorunlu olmakla birlikte 180 günlük süre sonunda Türkiye’de verilen sürücü belgelerinden kullanılacak motorlu taşıta uygun olan sürücü belgesi alınması zorunluğu da bulunur. Yabancı sürücü belgesi ile sadece motorlu kara taşıtları kullanılabilir ve sahip olunan sürücü belgesinin, Türkiye'de hizmet veren noter onaylı tercümesinin olması gerekiyor.

Türkiye'ye resmi yollarla giriş yapan yabancı ülke vatandaşları; kendi ülkelerinden almış oldukları geçerli sürücü belgesini, Türkiye’de kalacakları 180 günlük seyahatleri sonunda bu belgeleri yerine Türkiye’de verilen sürücü belgesi alabilmeleri için başvurularda bazı belgeleri ibraz etmeleri zorunludur.

Geçerli sürücü belgesi bulunan yabancı ülke vatandaşlarının, Türkiye’de yasal olarak yapılması zorunlu olan ehliyet sınavına girme zorunlulukları yoktur. Yapılması gereken resmi işlem ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait resmi internet sitesi üzerinden randevu alarak randevunun verildiği gün ve saatte ilgili nüfus müdürlüğüne giderek aşağıda belirtilen belgeleri sunmaları gerekir.

  • Kimlik belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi almak için yatırılması gereken harç bedelinin ödendiğine dair belge
  • Biyometrik fotoğraf (1 adet)
  • Yabancı ülke vatandaşının kendi ülkesinde almış olduğu sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi
  • Sürücü belgesinin Konsolosluk ya da noter onaylı Türkçe tercümesi
  • Adli sicil belgesi
  • Kan grubunu gösterir belge
  • Yabancı vatandaşın, kendi ülkesinde almış olduğu öğrenim belgesinin noter tasdikli tercümesi ve öğrenim belgesi

Yukarıda belirtilen tüm belgelerin tanzim edilmesi ve ibraz edilmesi sonrasında yeni sürücü belgesi, PTT aracılığıyla kişinin başvuru sırasında belirtmiş olduğu adrese 15 gün içerisinde gönderilerek teslim edilir.

Ülkemize resmi yollarla giriş yaptıktan sonra ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarının, kendi ülkelerine ait sürücü belgeleri yoksa bu kişilerin Türkiye’de verilen sürücü belgesini alabilmeleri için sürücü belgesi almak için gerekli olan resmi prosedürlere uymaları zorunludur. Yabancı ülke vatandaşının, ülkemizde ilk kez sürücü belgesi alabilmesi için direksiyon sınavı, ehliyet sınavı, 12 saat uygulamalı sürüş eğitimi ve ilkyardım, motor ve trafik eğitimi olmak üzere belirtilen eğitimlere ve sınavlara katılmaları, yapılan sınavlar neticesinde başarılı olmaları halinde başvuru yaptıkları ehliyeti alabilirler.

Ülkemizde yapılan sürücü adaylarının ehliyet alabilmeleri için girmek zorunda oldukları ehliyet sınavında başarılı olabilmeleri için en az 70 puan almaları ve teorik sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına tabi tutulurlar. Yapılan uygulamalı direksiyon sınavında, en az 15 dakika olmak üzere kişinin trafikteki sürüş becerileri test edilerek ehliyet almaya hak kazanıp kazanmadığı ölçülür. Türkçe dilinde yapılan ehliyet sınavında, sınava giren yabancı ülke vatandaşı ile birlikte bir çevirmen eşlik edebilir.

Kuruluşumuz yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de verilen sürücü belgelerinden kendilerine uygun olanı alabilmeleri için profesyonel danışmanlık hizmeti verir. Alanında uzman personelimiz, sürücü belgesi başvurusu ve diğer tüm resmi aşamalarda profesyonel destek sunarak resmi prosedürlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesini sağlar.

Yabancı dil bilen personelimiz; güler yüzlü ve anlayışlı davranışıyla, tecrübe ve bilgi birikimi ile yabancı ülke vatandaşlarına her türlü kolaylığı sağlayarak almak istedikleri ehliyet konusunda gerekli olan desteği profesyonel olarak sağlar. % 100 müşteri memnuniyeti ile hizmet veren şirketimiz, 7/24 saat müşteri temsilcileri ile hizmet verir. Kaliteli, güvenilir ve profesyonel hizmet almak için şirketimiz ile iletişime geçebilir, bilgi sahibi olmak istediğiniz konularda gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.