İkamet izniyle Türkiye’de kalmakta olan yabancı uyruklu kişilerin izin sürelerinin tamamlanma zamanları geldiğinde hala Türkiye’de kalmaya devam etmeleri gerekiyorsa, Yabancı ikamet izni uzatma başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu başvurular Türkiye’den çıkmaya gerek olmadan gerçekleştirilebilir. İkamet izni başvuru uzatma işlemlerine dair tüm kararlar göç idaresi genel müdürlüğü tarafından verilmektedir.
Yabancı ikamet izni uzatma başvurusu için gerçekleştirilecek, ikamet izin süresinin dolmasına 60 gün kala yapılabilir. Her şartta ikamet izin süresinin dolmasından önce gerçekleştirilmelidir. İkamet izni dolan yabancı uyruklu kişi 15 gün içerisinde mazeretli olarak ikamet izni başvurusu yapabilir. Ancak bu durumda ilk başvuru olarak ikamet izni talebinde bulunmalıdır. Uzatma başvuruları yabancı uyruklu kişiler tarafından e-ikamet sistemi üzerinden yapılmaktadır. İkamet izni başvurusu yapılmasının ardından yabancı uyruklu kişinin istenen belgeleri tamamlayarak ikametin gerçekleşeceği ilin göç idaresi müdürlüğüne 5 gün içerisinde postayla gönderilmesi gerekmektedir.
Uzatma başvurularında daha önceki ikamet izni alınırken verilen bilgiler kontrol edilmeli ve hatasız şekilde sisteme kaydı gerçekleştirilmelidir. Aksi durumda e-ikamet Yabancı ikamet iznini uzatma başvurusu gerçekleştirilmesine izin verilmeyecektir.
E-ikamet internet sitesine girilmesinin ardından orta sekmede yer alan Yabancı ikamet izni uzatma başvurusu sekmesi aracılığıyla, uzatma başvurusu yapılacaktır. Bu sekme sarı bir renge sahiptir. Başvuru gerçekleştirmek için zorunlu alanların tam ve doğru bir şekilde yazılmalıdır. Özellikle yabancı uyruklu kişinin Türkiye’ye giriş gerçekleştirdiği pasaport numarası ‘ön kayıt formu’ kısmından başlamak üzere tam ve doğru bir biçimde yazılmalıdır. Sigortaya dair bilgiler de sağlık güvencesi kapsamında tam ve doğru girilmelidir. İkamet izin başvuru işlemlerine dair tüm bilgilendirmeler yabancı uyruklu kişinin iletişim tercihlerine göre yapılmaktadır. Bu nedenle iletişim bilgilerinin de mutlaka tam ve doğru girilmesi elzemdir.
İkamet izni başvuruları esnasında beyan ettikleri bilgileri kasıtlı olarak yanlış verdiği anlaşılan yabancı uyruklu kişiler hakkında 5237 no’lu Türk Ceza Kanunu 206. Madde kapsamında yasal işlem başlatılacaktır. Aynı zamanda bu kişilerin yaptığı uzatma başvurusu reddedilecektir. Uzatma başvurusuyla yeni ikamet izni çıkarılmışsa iptal edilecek ve bu kişilerin Türkiye’den sınır dışı edilmeleri için işlem yapılacaktır.
Yabancı ikamet iznini uzatma başvurusunda, başvuru dosyanıza yalnızca pasaportun fotokopisi konulmalıdır. Pasaportun aslı gönderilmemelidir. Uzatma başvurularında iadeli taahhütlü şekilde posta yoluyla ya da kargoyla gönderilmelidir. Adi posta şeklinde gönderilen başvurular kabul edilmez.
İkamet harçları sistem üzerinden kredi kartı sanal POS yoluyla, Maliye Bakanlığına ait veznelerden, Maliye Bakanlığının anlaşmalı bankaları üzerinden başvuru numarası aracılığıyla, süreksiz vergi tahsilatı yapan vergi dairelerinden ödenebilir.
İkamet izin belge ve harç bedelinin ödendiğine ilişkin makbuzlar başvuru belgeleriyle beraber gönderilmelidir. Ödeme makbuzları bu sebeple iki nüsha halinde istenmelidir. Bu nüshalardan bir tanesi yabancı uyruklu kişide kalacak, diğer ise başvuru belgelerinin arasına konulacaktır. E-ikamet sitesi üzerinden sanal POS kullanarak kredi kartıyla ödeme gerçekleştirilmesi durumunda ayrıca makbuz gönderilmesi gerekmemektedir. Başvuru dosyalarına çek, para ve sair ödeme araçları kesinlikle konulmamalıdır.
Belgelerin sistem üzerinden başvurunun tamamlanmasından sonra 5 iş gününde gönderilmesi zorunludur. Posta yoluyla gönderilmeyen başvurular değerlendirmeye alınmazlar.
İkamet izin harcı ve ikamet izin belge bedellerinin ödenmesinden sonra istenmiş olan tüm belgelerin makbuzlarla birlikte (makbuzların bir nüshasının yabancı uyruklu kişide kalması gerekmektedir) A4 boyutlu büyük bir zarfa konularak başvuru yapılan ilin göç idaresi müdürlüğüne PTT yoluyla iadeli taahhütlü şekilde ya da kargo yoluyla gönderilmesi gereklidir.
Tüm başvurular PTT’den iadeli taahhütlü şekilde ya da kargo yoluyla ayrı ayrı gönderilmelidir. Aynı zarf içerisinde iletilen birden çok kişiye ait olan başvuru belgeleri işleme alınmazlar.
Posta aracılığıyla göç idaresi müdürlüğüne gönderilen belgelerin farklı olmasından ya da başvurunun eksik belgeler nedeniyle değerlendirilmemesi sebebiyle ortaya çıkan sorunlardan (posta/kargo sorunları haricinde) başvuru sahibi sorumlu olacaktır.
Mevcut ikamet izni süresinin sonuna dek ikamet izni uzatma başvurusunun tamamlanması gerekmektedir. Aksi durumda tamamlanmayan başvuru mevcut ikamet izninin sonunda sistem tarafından otomatik şekilde iptal edilir. Bu durumda yabancı uyruklu kişinin uzatma başvurusu yapması mümkün değildir. Yeniden ilk başvuru olarak başvuru işlemi yapması gerekecektir.
Süresi bitmiş olan ikamet izninin uzatılmaması, uzatma başvurusunun reddi durumlarında yabancı uyruklu kişiye harca tabi olmayan ve Türkiye’de 10 kalmasını olanaklı kılan bir belge verilmektedir. İkamet izni uzatılmayan yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de bir ailesinin olması gibi durumlarda 1 aylık kalma belgesi düzenlenebilir ve bu belge valiliğin onayı doğrultusunda 1 aylık dönemlerde uzatılabilir. İlk 1 ayın sonunda bu durumdaki bir kişinin ikamet izni talebi yeniden değerlendirmeye alınır.
İkamet İzni Uzatma Başvuru Ekran Detayları
E-ikamet internet sitesine giriş yaptığınızda ikamet izni uzatma başvurusu yapmak istiyorum sekmesi en sağda yer almaktadır. Bu sekmeye tıkladığınızda karşınıza 3 farklı seçenek gelecektir. Bunlar; uzatma başvurusu yapmak istiyorum, uzatma başvuruma devam etmek istiyorum ve uzatma başvurumun sonucunu öğrenmek/kayıt formu yazdırmak istiyorum sekmeleridir.
Bunlardan ilki olan uzatma başvurusu yapmak istiyorum, ikamet izinleri bitmek üzere olan yabancı uyruklu kişilerin yeni uzatma başvurusu yapmak istedikleri an seçmeleri gereken sekmedir. Buraya tıkladığınızda karşınıza ‘ön kayıt formu’ çıkmaktadır. Burada en başta eğer mevcut ikamet ilinizi değiştirmek istiyorsanız buna dair seçim yapmanız gereken bir bölüm yer alır. Mevcut ikamet ilinizi değiştirmek istiyorsanız burada ‘Evet’ seçeneğini, eğer aynı ilde ikamet etmeyi sürdürecekseniz ‘Hayır’ seçeneğini seçerek devam etmeniz gerekmektedir. Ardından adınızın ve soyadınızın ikişer harfini girdikten sonra hangi ülkenin vatandaşı olduğunuzu ve yabancı kimlik numaranızı girmeniz gerekecektir. İletişim tercihiniz son derece önemli olduğu için aynı zamanda iletişim tercihinizi de belirten kutucukta seçim yapmalısınız. Burada cep telefonu ve e-posta tercihleri bulunmaktadır. Kırmızı ile işaretlenen bu alanlar doldurulması zorunlu bölümlerdir. Bunun haricinde mevcut ikamet izin kartınızın numarası ve serisini de gireceğiniz kutucuklar ön kayıt formunda yer almaktadır. E-posta ve telefon bilginizi de girmenizin ardından bilgilendirme yazısına onay vererek kaydınızı sürdürebilirsiniz. İlerleyen aşamalarda size gerekli olan bilgiler sorulacak ve doldurmanız istenecektir.
Uzatma başvuruma devam etmek istiyorum sekmesi, eğer uzatma başvurunuzu herhangi bir sebeple tamamlayamamışsanız, doldurduğunuz forma yeniden ulaşmak için kullanacağınız bölümdür. Burada başvuru numaranız, cep telefonu bilginiz ya da e-posta adresiniz, yabancı kimlik numaranız veya pasaport numaranız girilmelidir. Bu bilgilerin girilmesiyle birlikte sistem sizi yarım kalan başvuru işleminizi tamamlamanız için ilgili bölüme ulaştıracaktır.
Son bölüm ise uzatma başvurunuzun sonucunu görmek ve başvuru evraklarınızın içine koyacağınız kayıt formunu yazdırmak için giriş yapabileceğiniz bir sekmedir. Burada da yine başvuru numarası, pasaport ya da yabancı kimlik numarası ve cep telefonu ya da e-posta adreslerinden birisini girmeniz istenmektedir. Tüm formlarda kırmızıyla işaretli olan yerlerin doldurulması zorunlu tutulmuştur.