Türkiye’de ikamet eden yabancı öğrenciler, eğitimleri devam ederken herhangi bir işte çalışabilmek için bazı prosedürleri ve kuralları yerine getirerek izin almaları gerekir. Ancak izin talep ederken eğitimlerinin devam etmesi dikkat edilen bir husustur. Eğitim ve öğretim yasal bir hak olduğundan öğrenciler, kazandığı haklar doğrultusunda çalışmaya ve ikamet etmeye devam edebilirler. Dolayısıyla yaşadıkları ülkede sosyalleşmek, para kazanmak, yaşamak talebinde bulunabilirler.
Belirlenen kurallar çerçevesinde öğrencilerin, yasalara uyumlu bir şekilde çalışmaları mümkündür. Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma süreleri, Türkiye'deki ikamet izinlerine göre düzenlenir. Yasal olmayan bir şekilde çalışan öğrencilere, bazı cezai yaptırımlar uygulanır. Çalışma izni olmadan çalışan öğrencilerin pasaportlarına el konularak sınır dışı edilebilirler.
Yabancı Öğrencileri Çalışma Hakkı
Türkiye'de eğitim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni alarak herhangi bir kurumda çalışabilirler. Ancak ön lisans ve lisans öğrencileri, burs alırken okulları bittiğinde çalışmaları mümkün değildir. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin çalışma hakları, Göç Politikaları Kurulu’nca belirlenen esaslar çerçevesinde belirlenir. Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin, toplum düzenini bozacak herhangi bir eylemden kesinlikle kaçınmaları gerekir.
Yabancı Uyruklu Öğrencileri Çalışma İzin Kuralları
Türkiye'de eğitim alan öğrenciler, çalışmak için başvuru yaptığında çalışma izni şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Yabancı öğrencilerin çalışma izni başvurusunda bulunan öğrencilerin, halen Türkiye'de oturum izinlerinin devam ediyor olması zorunludur. Yabancı uyruklu öğrencilerin, 18 yaşında büyük olmaları gerekir. Ayrıca herhangi bir ön lisans, lisans, mastır ya da doktora öğrenimi görüyor olmalıdır. Türkiye’ye öğrenci değişim programları ile gelen öğrencilerin, staj yapmak için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Diplomatik vize sahibi bulunan kişiler veya yakınları, staj durumlarında çalışma izni almadan çalışmaları mümkündür.
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye'de Çalışması İçin Talep Edilen Belgeler
Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin, özel ya da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmeleri için talep edilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamaları ve gerekli prosedürü uygulamaları gerekir. Öncelikle Yabancı öğrencilerin çalışma izni için Çalışma Bakanlığı’na çalışma izni başvurusu yapılmalıdır. Sürecin daha hızlı ilerleyebilmesi ve talep edilen evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması için uzman ve profesyonel danışmanlık hizmeti alınması gerekir.
Olası yanlış veya eksik bir evrak durumunda, çalışma izni başvurusu iptal edilebilir veya süreç daha da uzayabilir. Başvuru sürecinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için danışmanlık şirketimizin 7/24 saat sunduğu profesyonel hizmetinden faydalanarak, en kısa sürede işlemleri tamamlayabilirsiniz.